Het beste aanbod van Nederland

Wat Mac-gebruikers moeten doen

Hoe beveilig ik mijn Mac

Uit recent onderzoeken is gebleken dat één op de vijf Mac-computers een soort malware herbergt. Hoewel Windows malware op Macs geen symptomen veroorzaken (tenzij gebruikers ook Windows op hun computer hebben geïnstalleerd) kan het nog steeds worden verspreid naar anderen. Malware kan zich verspreiden naar de Mac via de USB-drives, e-mailbijlagen, het downloaden van websites of zelfs een stille drive-by installatie waar de gebruiker zich niet realiseert dat de Mac-beveiliging is ondermijnd.

Helaas bekijken de cybercriminelen Macs als een makkelijk doelwit omdat hun eigenaren minder noodzaak zien om een anti-virus software te draaien. Slechterikken geloven ook dat Mac-gebruikers waarschijnlijk een hoger besteedbaar inkomen hebben dan de typische Windows-gebruiker. Dus zouden ze geloven dat de kans op terugkeer veel hoger is. Sommige fans  van Apple kunnen zich opgelucht voelen omdat malware zeven keer meer kans heeft om Windows binnen te dringen dan op hun hun Macs, Mac OS X-specifieke bedreigingen, maar feitelijk is geen reden om opgelucht te zijn.

Wat Mac-gebruikers echt moeten doen is het beschermen van hun computers. Er is nu echt geen excuus meer met de anti-virus software voor Mac-thuisgebruikers. Anders is het risico op de malware voor de Macs is in de toekomst net zo groot als het probleem op PC's nu.

Hoewel de meeste van de malware die we momenteel zien zijn op Macs ontworpen om Windows te infecteren moet je je eigen verantwoordelijkheid nemen als lid van de samenleving door ervoor te zorgen uw Mac brandschoon te houden. Momenteel hebben Mac-gebruikers een vrij slechte naam op dit gebied.

Advies voor Mac-gebruikers

Hier is wat advies voor Mac-gebruikers:

  • Het uitvoeren van een anti-virus programma en ervoor zorgen dat het up-to-date is.
  • Houd je beveiligingspatches actueel – niet alleen voor het besturingssysteem maar ook voor programma's die je op je Mac draait.
  • Wees voorzichtig met de programma's die je installeert, de links waarop je klikt en de bijlagen die je opent.
  • Houd je hoofd erbij en blijf op de hoogte! Als je op de hoogte bent van de veiligheidsrisico's heb je minder kans om te worden bedrogen door een cybercrimineel en het nemen van een slechte beslissing.