Bijna niemand vindt het echt leuk om naar de tandarts te gaan, maar sommige mensen worden er zelfs echt bang van. Dit komt vaak door nare ervaringen in het verleden, zoals een kaakoperatie. Dit zijn niet alleen volwassenen, maar ook kinderen. Voor kinderen is de tandarts vaak onwennig en daarom kunnen ze het spannend vinden. Een beetje spanning is helemaal niet erg, maar je wilt niet dat je kind een angst ontwikkelt voor de tandarts. Daarom is het goed om de eerste keren naar de tandarts zo goed mogelijk te laten verlopen. Hier geven we een aantal tips voor.

Om te beginnen is het goed om je kind al vanaf jongs af aan mee te nemen naar de tandarts, ook wanneer je kind niet gecontroleerd gaat worden. Hierdoor kan het kind wennen aan de situatie en zien hoe het allemaal werkt. Ook zal het kind zien dat er niks ergs gebeurt en dat je meestal na 5 minuutjes controle weer klaar bent.

Let op je taalgebruik als je over de tandarts praat. Gebruik geen verontrustende taal of onbegrijpelijke begrippen. Leg het allemaal in kindertaal uit. Veel ouders zeggen onbewust: ‘De tandarts gaat alleen maar kijken, hij gaat geen tand trekken en hij gaat niet boren’. Maar hierdoor wek je alleen maar de argwaan dat dit wel gaat gebeuren.

Het kan ook helpen om een paar dagen voor de afspraak te beginnen met boekjes lezen over de tandarts. Er zijn allerlei leuke boekjes voor kleine kinderen over de tandarts. Zo kun je je kind een beetje voorbereiden op wat er gaat komen en zal hij of zij aan het boekje denken tijdens de afspraak.

Voor kleine kinderen is het vaak eng als ze niet weten wat er gaat gebeuren. Wij als volwassenen weten dat een spiegeltje je geen pijn kan doen, maar een kind weet dit niet. Leg daarom op een speelse manier uit waar alles voor is.