Het beste aanbod van Nederland

Veilig beleggen

Veilig beleggen is interessant indien je niet te grote risico’s op de beurs wilt nemen. Zoals je wellicht weet zijn er tal van mensen hun vermogen, of een groot deel daarvan, in korte tijd kwijtgeraakt met het beleggen in aandelen. Doodzonde! Voor deze mensen zou de financiële schade wellicht kleiner zijn geweest wanneer ze op een veiligere manier hadden belegd. Ben je dus van plan om ook in aandelen te gaan beleggen, dan kan dit artikel wel eens heel nuttig voor je zijn. We bespreken namelijk diverse tips voor veilig beleggen. Krijg daarbij echter niet de illusie dat er geen risico’s zijn verbonden aan beleggen. Hoe secuur je ook te werk gaat, de risico’s die aan het vak zijn verbonden kun je niet geheel uitsluiten.
 

Beleg simpel

 
Soms kan het lastig zijn om te bepalen van welke bedrijven je aandelen zou moeten kopen. Je loopt dan al snel het risico dat je allerlei documentatie over het bedrijf loopt door te spitten en eigenlijk geen stap verder komt. Sommige beleggers kiezen er daarom voor om enkel aandelen van bedrijven te kopen die een groot concurrentievoordeel in hun markt hebben en financieel gezond zijn.
 

Koersschommelingen

 
Bij veilig beleggen is het goed om naast de koersschommelingen ook de winstwaarschuwingen in de gaten te houden.Als er iets is dat veel beleggers onrustig maakt, dan zijn dat wel schommelingen in de koersen van de bedrijven waarin ze geïnvesteerd hebben. Bedenk echter dat koersschommelingen op de beurs de normaalste zaak van de wereld zijn.
 
Wat kan helpen is het in de gaten houden van winstwaarschuwingen. Dergelijke waarschuwingen worden naar buiten toe gecommuniceerd wanneer een bedrijf verwacht dat de eerder geschatte resultaten waarschijnlijk niet gerealiseerd gaan worden. Vaak keldert de koers van het aandeel van het desbetreffende  bedrijf aanzienlijk nadat een winstwaarschuwing is uitgebracht. Probeer je daarom naast de koersschommelingen ook te richten op winstwaarschuwingen. Op die manier ben je beter in staat om te bepalen of het om een ‘gewone’ koersschommeling gaat of dat de flinke schommeling het gevolg is van een winstwaarschuwing en het wellicht handig is om daarop in te spelen.
 

Durf te verkopen

 
Een fout die veel beleggers maken, is het aanhouden van aandelen die je verwachtingen al lange tijd maar niet waarmaken. Dergelijke aandelen dragen geen steentje bij aan het vergroten van je vermogen en bovendien dienen de aandelen die wel winstgevend zijn meer op te leveren om je financiële doelen te realiseren.
 
Wees dus zeer kritisch naar jezelf en bekijk je beleggingsportefeuille regelmatig om te checken of er geen aandelen tussen zitten die de groei van je vermogen belemmeren. Wanneer je deze aandelen verkoopt in plaats van dat je ze aanhoudt komt er, ondanks een stukje verlies, vermogen vrij om te investeren in aandelen die een beter toekomstperspectief bieden. Als deze aandelen vervolgens de verwachte winst daadwerkelijk weten te realiseren, dan kan het zomaar zijn dat het eerder gemaakte verlies niet alleen gecompenseerd wordt, maar je vermogen ook nog eens groeit.
 

Emoties uitschakelen

 
Een van de gevaarlijkste valkuilen voor iedere belegger is dat ze zich bij het nemen van beslissingen laten leiden door menselijke emoties. We doelen dan vooral op de emoties angst en hebzucht. Deze emoties kunnen ervoor zorgen dat je de eerder besproken tegenvallende aandelen veel te lang in je portefeuille vasthoudt, waardoor het verlies alleen maar groter kan worden.
 
Een goed praktijkvoorbeeld waarbij emoties voor flinke financiële schade hebben gezorgd is het aandeel KPN. In het jaar 2000 had het aandeel een behoorlijk hoge koers. Toen de top was bereikt, is de koers binnen enkele weken tientallen procenten gedaald. Omdat beleggers bang waren om hun aandelen te verkopen (omdat ze bijvoorbeeld herstel verwachtte) hielden ze de aandelen onnodig lang aan en moesten ze uiteindelijk een zeer groot verlies accepteren. 
 
Wanneer ze bij de daling emoties geen rol hadden laten spelen bij het nemen van een beslissing en ze daarnaast een plan hadden opgesteld waarin stond hoe ze moesten handelen in het geval de koers ineens flink zou dalen, dan had de financiële schade een stuk kleiner kunnen zijn. Sterker nog, bij tijdige verkoop had menig belegger, ondanks een dalende koers, toch nog een behoorlijk grote winst kunnen pakken.
 

Tot slot

 
Zoals je hebt kunnen lezen, zijn de besproken tips eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om toe te passen in de praktijk. Veilig beleggen hoeft dan ook niet ingewikkeld te zijn. Je dient alleen te weten hoe je de risico’s op de beurs zoveel mogelijk kunt beperken en daarnaast toch een mooi rendement kunt behalen. Ben je enthousiast geworden na het lezen van dit artikel en wil je leren hoe je veilig kunt beleggen? Lees dan meer over veilig beleggen in aandelen.