Sta je op het punt op een keukenmes of messenset aan te schaffen? Dan is het goed eerst wat advies in te winnen. Heb je bijvoorbeeld een messenset nodig of juist een bepaald specifiek mes. Stel je zelf een aantal handige vragen om de juiste keukenmessen te vinden.
 

Welk keukenmes heb je nodig?

Wil je direct beginnen met een complete startuitrusting of wil je rustig aan je collectie uitbreiden? Er zijn verschillende soorten keukenmessen het is belangrijk te kiezen voor de juiste. Laten we beginnen met het koksmes. Dit mes is een echte allrounder. Het heft is groot, breed en loopt toe naar de punt. De lengte van dit mes is over het algemeen rond de twintig centimeter. Ideaal voor het snijden van vlees, vis, groenten en kruiden.

Een ander veel gebruikt mes is het broodmes. Voorzien van kartels en in de meeste gevallen ook een lengte van 20 centimeter is het broodmes ideaal voor brood. Maar ook etenswaren met een zachte binnenkant en harde buitenkant snijdt je hier gemakkelijk mee door.

Het officiemes is een klein formaat van het koksmes en een echte alleskunner. Het heeft een smal en spits lemmet met ongeveer een lengte van 10 centimeter. Het is een ideaal mesje voor groenten, fruit en kruiden.

Een vleesmes ookwel trancheermes genoemd is een mes voor vlees, vis en gevogelte. Het mes heeft een lang en smal lemmet waamee je makkelijk grote stukken vlees kunt snijden.

Schilmesjes is het laatste veel voorkomende mes. Het heeft een gebogen lemmet en is zoals de naam al doet vermoeden voor schillen. Met dit mes kun je gemakkelijk hele precieze bewegingen maken.

Kortom voldoende keuze voor een echte kok als jij. Let verder ook op de kwaliteit van de messen. Zo kun je kiezen voor een mes wat uit 1 stuk bestaat. Deze messen zijn bijna onbreekbaar. Maar ook een afzonderlijk heft en lemmet is een keuze die gemaakt kan worden.