Het beste aanbod van Nederland

Kies de beleggingsclub die bij je past

Een club van beleggers kan vele voordelen bieden. Zo kan je zinvolle kennis en ervaringen met elkaar delen en nuttige zakelijke relaties opbouwen. Soms gaat de samenwerking nog verder en gaan de leden met elkaar in aandelen beleggen.Als je in aandelen belegd, dan heb je vast wel eens van een beleggingsclub gehoord. Dergelijke clubs bestaan vaak uit een groep beleggers die op basis van onderlinge afspraken met elkaar in aandelen beleggen, of elkaar geregeld ontmoeten om kennis en ervaringen met elkaar uit te wisselen. Grote voordeel hiervan zijn een lager risico (ieder lid neemt immers een stukje van de investering voor zijn rekening), het delen van kennis en het opbouwen van nuttige zakelijke relaties. Echter, door de jaren heen zijn er behoorlijk wat clubs opgericht, waardoor het lastig kan zijn om te bepalen welke beleggingsclub het beste bij jou past. De werkwijze, de sfeer en de doelgroep van de clubs kunnen namelijk onderling aanzienlijk verschillen. In dit artikel zullen we daarom nader ingaan op deze punten.
 

Werkwijze

 
De invulling van het lidmaatschap van een beleggingsclub loopt uiteen van het uitwisselen van kennis tot het aangaan van intensieve samenwerkingsverbanden met andere leden. Sommige clubs zijn dus puur opgericht om eens in de zoveel tijd met andere beleggers van gedachten te wisselen en opgedane ervaringen met elkaar te delen.
 
Andere clubs bieden een lidmaatschap aan dat veel verder gaat. Zo worden er bijvoorbeeld periodiek Skype calls ingepland waarin beleggers met elkaar succesvolle aanpakken bespreken en zaken aankaarten waar ze in de dagelijkse praktijk tegenaan lopen. 
 
Ook is het niet ongebruikelijk om binnen een beleggingsclub kleine groepjes van beleggers te vormen die samen om de tafel gaan zitten om een gezamenlijke beleggingsstrategie opstellen. Wanneer een strategie is opgesteld wordt er dan een beleggingsrekening geopend waarop ieder groepslid zijn aandeel van de investering op stort. Met dit geld wordt de opgestelde strategie uitgevoerd en naargelang het behaalde resultaat op de beurs worden de baten in de groep verdeeld.
 

Sfeer

 
Wanneer je besluit om je aan te sluiten bij een beleggingsclub, dan is het van belang dat je nagaat of de leden bij jou passen. In sommige verenigingen heerst er namelijk een zeer zakelijke sfeer, terwijl er bij andere clubs ook regelmatig tijd is voor een lolletje en een praatje pot. Kortom, het is aan te raden om bij meerdere verenigingen de sfeer te gaan proeven een goed op te letten of de mensen waarmee je spreekt bij jou passen.
 

Doelgroep

 
Het uiteindelijke doel van de meeste beleggingsclubs is het behalen van mooie rendementen waar alle leden van kunnen profiteren. Dit rendement kan alleen behaald worden indien ieder lid een bijdrage levert. Het is daarom belangrijk om na te gaan wat de bijdrage vanuit jouw kant gaat zijn. In het verlengde hiervan is het daarom goed om te kijken op welke doelgroep de beleggingsclub zich richt waarvan jij lid zou willen worden.
 
Er zijn clubs die bestaan uit een mix van startende en ervaren beleggers. Daarnaast zijn er verenigingen die enkel bedoeld zijn voor beleggers met een bepaald aantal jaar ervaring. Ben je een startende belegger, dan kunnen de clubs waarbij starters en ervaren rotten in het vak samenwerken wellicht de juiste keuze voor je zijn. Maar bedenk ook dan dat de andere leden van je verwachten dat je een zinvolle bijdrage aan de club levert. Dit zou je kunnen realiseren door bijvoorbeeld, voordat je lid wordt, een beleggingscursus te volgen waarin de nieuwste theorieën worden behandeld. Op die manier kun je, ondanks dat je nog geen ervaring hebt, toch van waarde zijn voor de andere leden van de beleggingsclub.