Het blijkt dat een op de vijf mensen zich vaak lusteloos voelt, nooit stil kan zitten, vol zit met energie maar toch vaak moe is. Onderzoekers hebben aangegeven dat dit kan liggen aan de sensitiviteit van de patiënt, deze mensen worden dan ook wel hoog sensitief (HSP) genoemd. Mensen worden met HSP geboren en zijn dit hun hele leven lang, heb jij het gevoel dat je ook HSP hebt? Lees dan snel dit artikel verder.

De HSP kenmerken waar aan je een patiënt kan herkennen verschillen van persoon tot persoon, verschillende factoren bestaan uit: mensen met HSP willen vaak rust en stilte, je hebt oogt voor detail, je houd je omgeving goed in de gaten. Je zintuigen werken snel en je verwerkt informatie ook met grote snelheden, ook wordt er gezegd dat mensen met HSP zich beter kunnen inleven in andere mensen. Blijkbaar zijn mensen die last hebben van HSP ook heel snel moe, omdat zij constant signalen en prikkels uit hun omgeving proberen te verwerken. Deze constante verwerking kost veel energie, vooral als de focus weer afgewisseld moet worden bijvoorbeeld tijdens werk.

Stel je ziet jezelf wel in de bovenstaande factoren terug, hoe kan je het beste omgaan met HSP? Vaak stappen mensen al gauw naar professionele hulp als we het hebben over het verbeteren van de levenskwaliteit met een psychische aandoening, aangezien het zelf proberen te verbeteren slechter kan uitpakken voor de patiënt. Als er geen psychiater kan of wordt ingeschakeld zijn er ook een verscheidenheid aan cursussen die je hierbij kunnen helpen, je wordt dan door een sociaal maatschappelijk hulpverlener geholpen en opgeleid. Hoewel de cursussen een groot deel kunnen helpen bij het omgaan met HSP in het dagelijks leven, verdwijnt het niet. Een groot gedeelte van gelukkig leven met een psychische aandoening is het accepteren dat het een deel van jou uitmaakt.