Het beste aanbod van Nederland

Het gebruik van een router!

Waar je op moet letten bij het gebruik van een router

Nederland kent bijna geen huishoudens meer zonder draadloze router in huis. Veel mensen haasten zich bij het opzetten van een draadloos thuisnetwerk omdat ze hun internetverbinding zo snel mogelijk willen gebruiken voor hun smartphone, tablet of PC. Dat is volkomen begrijpelijk. Het is ook heel riskant omdat het tot een groot aantal veiligheidsproblemen kan leiden. De onderstaande aanbevelingen bevatten de stappen die je moet nemen om de beveiliging van je draadloze netwerk te verbeteren.

Verander de standaard wachtwoorden (en gebruikersnamen)

In de kern van de meeste WiFi-thuisnetwerken is een toegangspunt of router aanwezig. Voor het instellen van deze onderdelen geven de fabrikanten van webpagina's waarop eigenaren hun netwerkadres en accountgegevens kunnen invoeren. Deze hulpmiddelen van het web zijn beveiligd met een login-scherm (gebruikersnaam en wachtwoord) zodat alleen de rechtmatige eigenaar dit kan doen. Echter, voor een bepaald gedeelte van de apparatuur, zijn de logins voorwaarden eenvoudig en zeer goed bekend bij hackers op het internet. Verander onmiddellijk deze instellingen.

Zet de (compatibel) WPA/WEP-codering aan

Alle WiFi-apparatuur ondersteunen een bepaalde vorm van encryptie. Encryptie-technologie versleutelt berichten die over draadloze netwerken worden verzonden zodat ze niet gemakkelijk kunnen worden gelezen door mensen. Momenteel bestaan er meerdere encryptie-technologieën voor WiFi. Natuurlijk wil je de sterkste vorm van encryptie die werkt op je draadloze netwerk. Echter, de manier waarop deze technologieën werken moeten alle WiFi-apparaten in je netwerk de identieke encryptie-instellingen delen. Daarom kan het nodig zijn om een "kleinste gemene demoninator"-instelling te vinden.

Wijzig de standaard SSID

Toegangspunten en routers gebruiken allemaal een netwerknaam genoemd SSID. Fabrikanten verzenden normaal hun producten met dezelfde SSID-set. Natuurlijk is het op door het kennen van de SSID nog niet mogelijk ​​dat je buren inbreken op je netwerk, maar het is een begin. Wat nog belangrijker is, als iemand een standaard SSID vindt, zien ze dat het een slecht geconfigureerd netwerk is en is veel meer kans dat het aangevallen wordt. Verander deze naam direct bij het configureren van de draadloze beveiliging op je netwerk.

Schakel de MAC Address filtering in

Elk onderdeel van de WiFi-gear bezit een unieke identificator genaamd het fysieke adres of het MAC-adres. Toegangspunten en routers houden de MAC-adressen bij van alle apparaten die verbinding maken met hen. Veel van dergelijke producten bieden de eigenaar een optie de MAC-adressen in te toetsen van hun huishoudelijke apparaten, dat het netwerk beperkt om alleen verbindingen van deze apparaten mogelijk te maken. Doe dit, maar bedenk ook dat de functie niet zo krachtig is als het lijkt. Hackers en hun software-programma's kunnen MAC-adressen eenvoudig namaken.

Schakel de SSID Broadcast uit

In WiFi-netwerken zendt het draadloze toegangspunt of de router meestal de netwerknaam (SSID) in de lucht uit op regelmatige tijdstippen. Deze functie is ontworpen voor bedrijven en mobiele hotspots waar WiFi-klanten kunnen rondlopen in en buiten bereik. In huis is deze zwervende functie niet nodig en het verhoogt de kans dat iemand zal proberen om in te loggen op je thuisnetwerk. Gelukkig staan de meeste WiFi-toegangspunten de SSID broadcast-functie toe om te worden uitgeschakeld door de netwerkbeheerder.