Het beste aanbod van Nederland

Het energieprestatiecertificaat in Vlaanderen.

Het epc in Vlaanderen is aan een evaluatie toe. Wie een EPC in Vlaanderen bestelt kan dat bijvoorbeeld doen op epc Antwerpen. Als u concurrenten vergelijkt zit er nogal wat prijsverschil op. Hoe komt men aan dit prijsverschil en in welke mate is de goedkoopste even goed.

Wettelijk gezien moeten energiedeskundigen enkel rekening houden met de bewijsstukken die u voorlegt op het moment van de inspectie. Deze bewijsstukken hebben soms een grote impact op de uiteindelijke energiescore. De eerste regel is dus: verzamel zoveel mogelijk bewijsstukken als voorbereiding op het bezoek van de energiedeskundige. Ik noem even de belangrijkste op: 1. Bewijzen van thermische isolatie in gevels, daken en vloeren. Dit kunnen facturen van aannemers zijn of facturen van bouwmaterialen, het lastenboek of foto's van de werken. 2. Indien u een condensatieketel heeft; zoek dan het rendement van de ketel op en leg een PDF van de fabrikant voor en toon de pagina waar het rendement op staat. 3. Hebt u recent deuren of een poort (of panelen) geplaatst die goed geïsoleerd zijn? Toon dan de technische fiche (of folder) van de fabrikant, waarop de energiedeskundige het gebruikte isolatiemateriaal kan vaststellen. Enkel het voorleggen van deze bewijsstukken kan de energiescore soms verlagen met ruim 200.

Het verschil tussen een goedkopere en duurdere leverancier zit vaak (niet altijd) in de tijd die wordt genomen om opzoekingen te doen. De goedkoopste dringen niet aan op bewijsstukken omdat de tijd die de opmaak van het certificaat daardoor vraagt zonder bewijsstukken veel korter is. Overal wordt onbekend ingevuld en het epc is zo klaar. De duurdere besteden vaak veel tijd aan opzoekingen doen die de klant niet zelf heeft gedaan. Naast de extra tijd die deze opzoekingen kosten, vraagt de opmaak van het epc dan ook aanzienlijk meer tijd.

Ik zou aan diegenen die kiezen voor de goedkoopste aanraden om zo volledig mogelijk bovenstaande bewijsstukken te verzamelen en de energiedeskundige de eerder vermelde passages te tonen In dat geval is hij wel wettelijk verplicht deze gegevens in te voeren. Aangezien er niet per uur betaald wordt, zal dit geen wijziging van de factuur inhouden. U hebt de mogelijkheid om achteraf de invoergegevens van de energiedeskundige te controleren en indien uw bewijsstukken niet gebruikt zijn, kunt u verhaal halen of desnoods een klacht formuleren aan het Vlaams Energieagentschap.

U kunt natuurlijk ook beroep doen op een leverancier die iets duurder levert maar dan wel de moeite neemt alle mogelijke bewijsstukken te gebruiken en verzamelen.