Koffie wordt onwijs veel gedronken in Nederland. Gemiddeld wordt er doos een volwassene zo’n 5 kopjes koffie per dag gedronken en dat maakt Nederland een grootverbruiker als het op koffie aankomt. De meeste mensen zetten koffie met filterkoffie, maar tegenwoordig stappen steeds meer mensen over naar apparaten voor koffie cups en apparaten die de bonen zelf malen omdat dat verser zou zijn. Bijvoorbeeld cups voor dolce gusto worden steeds populairder omdat je een specifieke smaak kan proeven door deze eenkopsapparaten.

De versheid van koffie heeft in principe niet veel met het malen te maken. Natuurlijk komen de oliën vrij bij het malen van de koffie waardoor deze een rijkere smaak krijgt, maar versheid wordt natuurlijk grotendeels bepaald door de versheid van de boon zelf en niet het moment van malen.
Je kan namelijk wel koffiebonen zelf malen, maar als deze bonen oud zijn ben je alsnog koffie aan het zetten die helemaal niet vers is. Koffiebonen blijven in principe altijd dezelfde vorm en kleur behouden, waardoor je niet goed kan zien of ze ‘oud’ zijn.

Koffiebonen lijden onder blootstelling aan zuurstof, vocht, licht en temperatuur. Als koffiebonen hiermee in aanraking komen zullen ze hun versheid verliezen. Koffie is over het algemeen het verst tot twee weken nadat ze gebrand zijn. Je kan dus controleren of bonen nog vers zijn door naar de branddatum te kijken. Jammer genoeg staat dit vrijwel nooit vermeld op de verpakking in de supermarkt.
Niet alleen koffiebonen verliezen ongelofelijk snel hun versheid, ook koffiepads en koffiecups verliezen snel hun versheid omdat hierin koffiepoeder zit dat al tijden geleden is gemalen. Een goede oplossing voor koffiepads zijn hervulbare pads. Dit zijn koffiepads die je zelf kan vullen en hierbij kan je dus zelf eerst de koffie malen voordat je ze in de pad doet en er een kopje koffie mee zet.