Het beste aanbod van Nederland

Cannabis als medicijn

Cannabis als medicijn

Cannabis als medicijn (marihuana, hasj, wiet) is steeds vaker te verkrijgen bij de apotheek. Geheel legaal, maar wel alleen op doktersrecept. Niet als middel voor puur genot, maar als daadwerkelijk medicijn voor gebruikers en patiënten met psychische en/of lichamelijke klachten en ziekten die bijna niet te behandelen zijn.

Bijna iedereen kent cannabis als softdrug en het is in de meeste landen verboden om het in bezit te hebben of te roken. In Nederland word het gebruik van cannabis en de coffeeshops die het verkopen door de overheid gedoogd en dus toegestaan. Als we spreken over medicinale cannabis gaat het niet om pillen of tabletten, maar om de gedroogde bloemtoppen van de Cannabis sativa plant.

Het roken van de bloemtoppen kan bij bepaalde ziekten de klachten en ongemakken verminderen. Er wordt echter nog steeds wetenschappelijk onderzoek gedaan om de werking hiervan beter in kaart te brengen. Het is al langer bekend dat in de praktijk mensen hier baat bij kunnen hebben. Maar wie cannabis gebruikt als medicijn moet zich wel aan bepaalde voorwaarden houden.

De diensten van de overheid zorgen ervoor dat medicinale cannabis wordt gekweekt en bezorgd volgens dezelfde regels die gelden voor alle andere medicatie die op de markt is. Maar wat wel anders is is dat de Nederlandse overheid het alleenrecht op de productie en de levering van medicinale cannabis heeft. Dit komt door de internationale wetgeving en reglementen.

Alleen apotheken mogen medicinale cannabis leveren en alleen op recept. Cannabis valt nog steeds onder de Opiumwet en daarom zijn er strengere eisen dan voor een doktersrecept bij reguliere medicijnen. De arts zal om deze reden dus ook niet meteen cannabis voorschrijven

Een arts zal bij bepaalde patiënten cannabis pas voorschrijven als de reguliere en de gebruikelijke behandelmethoden onvoldoende werken en niet het gewenste resultaat opleveren of als iemand last heeft van teveel bijwerkingen bij de gebruikelijke medicijnen. Dit kunnen zowel lichamelijke als psychische klachten zijn.

Wil je meer informatie over medicinale wiet, wiet op recept, wietrecepten en wiet bij pijnbestrijding, lees dan de artikelen op wietblog.com.